Nu de dagen weer korter worden en we langer achter het computerscherm zitten, is een bordspel in de avond dikke pret voor het hele gezin. Helemaal als we er ook nog iets van leren

Sophie Krah en Marthijn de Blaeij hebben een nieuw bordspel voor kids ontworpen en gemaakt. In de eerste plaats omdat we geloven dat het echt een spannend spel is wat vernieuwende manieren van spelen introduceert. En in de tweede plaats omdat we denken dat het spel kan bijdragen aan de acceptatie van de getroffen maatregelen rondom het corona-virus. Het is tijdens en na het spel goed mogelijk om met kinderen en volwassen het gesprek aan te gaan over de maatregelen in de echte wereld en de spelers een stukje meer bewust te maken dat het belangrijk is om je aan de maatregelen te houden. En dat zonder dat het belerend wordt.

Viralia is een leuk en educatief bordspel om te spelen met je gezin of met de leerlingen op school of op een BSO (7 – 12 jaar).

De Woeplies, de bewoners van de planeet Viralia

Bordspel over een virus in tijden van het virus

Stel je een planeet voor, ver van de aarde. De inwoners heten de Woeplies, hebben een guitig voorkomen en leven in harmonie met elkaar. Op de planeet zijn geen oorlogen en iedereen werkt aan gezamenlijke belangen. Er is 1 verschil met de aarde: Op Viralia zijn kinderen de baas. De kinderen van Viralia mogen de toekomst bepalen van de planeet. Zo bepalen de kinderen het beleid over huizen, verdelen van voedsel, luxe en noodgevallen.

Maar op een dag wordt een Woeplie besmet met een onbekend virus en daarna besmetten de bewoners elkaar in rap tempo. Aan de kinderen de taak om de besmettingen in te dammen maar ook de harmonie op de planeet in ere te houden.

Prototype van Viralia tijdens een speeltest op een BSO

Hoe werkt het spel Viralia?

Viralia is een kleurrijk vormgegeven bordspel. Midden op tafel staat of ligt een heuse planeet (keuze uit 2d versie en een 3d versie). De planeet bestaat uit 8 verschillende omgevingen waar de Woeplies zich in kunnen verplaatsen. Ook langs de wanden en op de kop. Iedere omgeving is gekoppeld aan een thema zoals eten, slapen, werken, ziekenhuis etc.

De kinderen spelen ieder met drie Woeplies. Zij trekken om beurten een kaart met een behoefte per Woeplie, bijvoorbeeld een kaart waarop staat dat je Woeplie honger heeft. De pionnen mogen nu verplaatst worden over de planeet via portalen. Iedere keer als je een andere Woeplie tegen komt heb je kans op besmetting. De speler krijgt dan een roze besmettingsblokje.

Menno en Danee spelen met een prototype en vonden het een “heel cool spel!”

De kans op besmettingen wordt nagespeeld door aan het einde van een speelronde alle roze blokjes in een koker in het midden van de planeet te werpen (de besmettingscomputer). Als er roze steentjes aan de onderkant van de koker uit komen zijn er Woeplies besmet en moeten ze naar het ziekenhuis.
De kinderen kunnen er voor zorgen dat er tijdens het spel minder roze steentjes uit de koker komen. Dit doen ze door maatregelkaartjes in de gleuven van de koker te schuiven. Bijvoorbeeld het kaartje “speeltuin tijdelijk gesloten” is een kaartje waardoor de steentjes die in de koker worden geworpen voor een deel door het kaartje worden tegen gehouden.

Danee (11 jaar) tijdens het testen:

“Ik begrijp nu hoe we ervoor kunnen zorgen dat er minder Woeplies besmet raken. Maar ik vind het ook niet leuk want nu is de speeltuin gesloten!”

Viralia duurt ongeveer 30-45 minuten en is bedoeld voor 2 tot 4 spelers vanaf 7 jaar. Bij het spelen van het spel is het niet nodig om het te begeleiden. De spelers kunnen zelfstandig aan de slag. Viralia is volledig in eigen beheer ontworpen en geproduceerd door  Sophie , Marthijn

De Woeplies als pionnen in vier verschillende kleuren.

Bestel een exemplaar

Je kunt Viralia nu bestellen en dan heb je unieke game in huis of op school om in de klas of thuis te gebruiken. Voor scholen en BSO’s is Viralia erg interessant om te gebruiken in een (les-)programma rondom het Corona-virus.

Een exemplaar van Viralia kost ‚ā¨ 39,95, er zijn nog slechts een paar exemplaren op voorraad.

Je bestelt Viralia vooralsnog door een e-mail te sturen naar info@gamestudio-marthijn.nl Geef daarin aan waar we het spel heen kunnen sturen en op welke manier we je een Tikkie kunnen sturen voor de betaling. Viralia wordt pas opgestuurd na betaling.

Danee, Claire en Menno tijdens de opname van het PR filmpje

_

_

_

_