Het tutorial level bestaat uit drie stappen. Iedere stap is verbeeld als een kamer. Per kamer legt Agent I de speler iets nieuws uit, waarna de speler zelf kort mag oefenen met het geleerde.

NB: Het tutorial level gaat over de werking van het spel en verklapt nog niets over het leerdoel. Wel worden termen zoals metadata e.d. gebruikt. De kans bestaat dat er in deze fase al discussie ontstaat onder de spelers. Dit is niet erg, maar probeer de spelers door te laten spelen, want de inhoudelijke discussie ontstaat in het spel als men echt aan de slag gaat met archivering en metadata.

Kamer 1: Besturing

In de eerste kamer wordt de speler automatisch verwelkomd en legt agent I uit hoe je het personage bestuurt:

  • Pijltjestoetsen om te lopen
  • Spatiebalk om interactie aan te gaan met voorwerpen en personages (als de speler er direct naast staat).

De deur naar de volgende kamer gaat open als de speler interactie aangaat met de grote schakelaar in de huidige kamer.

Kamer 2: Werking Menu

In deze kamer legt Agent I uit dat je met ESCAPE het menu kunt openen. Voor spelers op MacBook / Aanraakscherm / Tablet: Tik met twee vingers tegelijkertijd op scherm / touchpad om het menu te openen.

In het menu vinden spelers de volgende functies:

  • Voorwerpen (je vindt daar documenten, maar ook speluitleg en quest-doelen)
  • Instellingen (onder andere geluidsvolumes aanpassen)
  • Spel beëindigen (terug naar het titelscherm)

Het menu kan bediend worden met pijtjestoetsen en spatiebalk of enter. Of met de muis (de meeste spelers vinden dat handiger).

Let op: Menu afsluiten (dus niet de game) doe je met ESCAPE. Het komt wel eens voor dat spelers de volledige browser afsluiten als ze het menu willen afsluiten, wees daar bedachtzaam op.

De deur naar de derde kamer gaat open als de speler na het uitproberen van het menu nog even met Agent I een gesprek aan gaat (spatiebalk voor interactie)

Kamer 3: Werking dagen en archiveren op laptops

In de laatste kamer van de Tutorial legt Agent I het volgende uit:

  • Het spel bestaat uit drie dagen. Spelers kunnen hun dag afsluiten door op een buitenlocatie op een verticaal reclamebord te klikken. Aan te raden is om de dag pas af te sluiten als alle gevonden documenten gearchiveerd zijn.
  • Als een speler in het spel een document ontvangt dan is dat zichtbaar in het menu (onder het tabblad voorwerpen). Documenten kunnen gearchiveerd worden op alle laptops in het spel. Laptops staan altijd op alle binnenlocaties (*)

Voorbeeld reclamebord om dag af te sluiten (altijd buiten op straat):

Voorbeeld laptop om documenten te archiveren (in iedere binnenlocatie):

(*) In de Quest over faillissementen (Quest 3) kan de speller op dag 1 kiezen om na “Pet” naar Vlogger Milan Krootje te gaan. Dit personage staat buiten maar geeft wel een document. Het kan voor de speler dan lastig zijn om een binnen locatie te vinden om het document te archiveren op een laptop. Meest logische is om terug te lopen naar de Supermarkt waar de speler Pet heeft ontmoet.  Wat ook kan is archiveren op het buitenscherm wat aan de gevel van een winkel hangt achter Milan Krootje. Maar dit is de enige buitenlocatie waar je kunt archiveren.

Aan het einde van de tutorial wordt om een spelcode gevraagd om dag 1 te starten.

Deze spelcode is: 761

TERUG NAAR BEGINPAGINA