Introductie Samenleving

De organisaties, belangenverenigingen en groepen die je hier gaat ontmoeten is slechts een kleine selectie van wat er in de samenleving actief is. Ieder heeft op zijn of haar manier te maken met het wel en wee van de bij. De mensen die jullie hier kunnen ontmoeten stellen het in elk geval erg op prijs dat jullie langskomen voor een gesprek!

.

.

Jantien (van Boer&Natuur)

Onze leden zetten zich in om de biodiversiteit van ons boerenland te behouden en versterken. Centraal in onze dienstverlening is SCAN-ICT. Daarmee kunnen leden subsidie aanvragen. Het systeem is door en voor de gebruikers ontwikkeld. Het kan op perceelniveau aangeven welke beheersmaatregelen de eigenaar zal uitvoeren. Uniek is de live-koppeling met het ICT-systeem van RVO.nl waardoor dagelijks gegevens gedeeld kunnen worden zoals onze zgn. maai-data.

Ontvang datakaart D19

Hebben jullie datakaart D2? Dan kun je verder praten met Jantien!

.

.

Joop (Imker)

Ik heb al zo’n 30 jaar bijen. Ik heb een hoop zien veranderen hoor, helaas staat er van de 357 soorten in Nederland 60% op de rode lijst.
Tja de bijensterfte is een belangrijk onderwerp. Een hoop mensen onderschatten het probleem. Als we zo door gaan dan hebben we over 30 jaar geen vegetatie en voedsel meer op de planeet. Ik voorspel wereldwijde catastrofes in 2050!. Anyway ik heb eventueel data beschikbaar; de zgn. Bijenstand.

Ontvang datakaart D20

Hebben jullie datakaart D13? Dan kun je verder praten met Joop!

.

.

Edo (van NL Zoemt)

Nederland Zoemt komt in actie voor de wilde bij. We roepen mensen op mee te doen aan de nationale bijentelling. De gegevens worden opgeslagen in het landelijke databestand van bijen. Daarin wordt bijgehouden waar welke soorten voorkomen. De grootste bedreiging van de bij is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Willen jullie ook in actie komen? Kijk op onze site wat je kunt doen. Vanuit de analyses op de wilde bijentelling kunnen we jullie wel helpen aan wat gegevens. We weten op welke planten de bijen afkomen en zien een stijging in de verkoop van dergelijke tuinplanten.

Ontvang datakaart D21

Hebben jullie datakaart D24? Dan kun je verder praten met Edo!

.

.

Tonnie (van de Zadenhandel)

Wij leveren al zo’n 80 jaar een breed assortiment. En de laatste jaren zien we de vraag naar bloemenmengsels toenemen. Niet alleen voor bijen hoor, ook voor vlinders en vogels. Kijk, niet elk zaad is geschikt om bijen aan te trekken. Wij leveren uitgebalanceerde bloemenmengsels van biologische herkomst met vooral enkelvoudige bloemen erin. De mensen houden van bloemen en we zien dan ook meer recreatie in bloemrijke gebieden. Kunt u me niet helpen aan data over gebieden met veel recreatie? Dan krijgt u van mij een lijst van verkochte zaden van bijvriendelijke planten. Voor wat, hoort wat.

Hebben jullie datakaart D9? Dan kun je verder praten met Tonnie!

.

.

Katinka (PBL)

Het Planbureau voor de leefomgeving is het nationale instituut voor beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte. Nu het klimaat weer zo actueel is hebben we recent weer een aantal maatschappelijk relevante rapporten uitgebracht.
We willen met onze verkenningen, analyses en evaluaties graag bijdragen aan de kwaliteit van de politiek-bestuurlijke afwegingen. Ja we kunnen het dus hebben over de bijensterfte. Maar liever heb ik het over bijenaanwas. Ik heb mooie grafieken beschikbaar met de bijenstand in Nederland over de afgelopen jaren. Dat zou wel eens van pas kunnen komen voor de voorbereiding van jullie nota, denk ik zo.

Ontvang datakaart D27

Hebben jullie datakaart D5? Dan kun je verder praten met Katinka!

.

.

Terug naar DDC of een andere omgeving

.

.

.

.

.

.

.